Aspirator vertical fara fir de putere mare – Dyson V15 Detect Absolute 

Tin neaparat sa incepem cu abilitatea acestui aspirator de a detecta exact cat de murdara e podeaua, ajustand automat puterea de aspirare, in timp real. Performanta acestei functii va fi redata pe afisajul LED de pe manerul aspiratorului, unde va arata cate particule si de ce dimensiuni s-au aspirat deja.

Filtrarea

Filtrarea e formata din 5 straturi interne de filtre si cicloane ce capteaza particule fine pana la 0,3 microni, inclusiv purici, acarieni, alergeni, polen, mucegai si piele descumata.

Senzorul piezoelectric numara si masoara dimensiunea particulelor colectate de aspirator. Un senzor piezoelectric este un dispozitiv care foloseste efectul piezoelectric pentru a masura schimbarile de presiune, acceleratie, temperatura, tensiune sau forta, transformandu-le intr-o incarcare electrica.

Rezultatele sunt afisate pe ecranul LCD langa alte informatii, cum ar fi nivelul de incarcare al acumulatorului. Acest senzor indica o buna functionare a aspiratorului vertical fara fir si o indicatie a tipului de particule microscopice de pe podea sau covor.

Vezi în magazin

Treptele de filtrare sunt:

Filtru Dyson V15
 • Ciclon recipient de praf – Separarea primara elimina cele mai mari particule. Fortele centrifuge puternice separa praful, murdaria si parul din fluxul de aer.
 • Filtru cu plasa metalica – Filtrul din otel inoxidabil are 77.349 gauri rotunde, create fiecare utilizand atacul chimic. Acestea filtreaza tot ce este peste 250 microni.
 • Cicloane puternice – 14 cicloane in serie genereaza forte de pana la 100.000 g pentru a elimina praful din fluxul de aer– astfel incat sa nu existe nicio pierdere de aspiratie.
 • Filtrul pre-motor – Stratul Technostat® incarcat electrostatic atrage particule mai mici care altfel ar trece.
 • Filtrul post-motor – 1,78m de de PTFE pliat de 136 de ori retine 99,99% din particulele de pana la 0,3 microni, astfel incat sa nu le inspirati.

Filtrul de 0.3 microni nu necesita inlocuire, el pur si simplu se spala.

Puterea motorului si acumulatorul

Motorul instalat pe Dyson V15 ajunge la 125000 rpm, iar producatorul sustine ca produce cea mai puternica aspirare dintre toate aspiratoarele verticale fara fir de pe piata, indiferent de modul de aspirare selectat.

In mod Auto, puterea de aspirare e adaptata inteligent la suprafata, aspiratorul detectand daca e folosit pe covor sau pe podea.

Acumulatorul consumat poate fi scos si inlocuit cu un altul incarcat, la fel ca la unele unelte electrice. Asta daca nu va ajunge timpul sa aspirati intreaga suprafata si nu vreti sa asteptati aproape 4 ore pentru o incarcare completa.

In functie de modul folosit, acumulatorul va duce:

Mod Boost – 8 minute, curatare rapida a zonelor foarte murdare

Mod Auto – 34 de minute, echilibru optim intre putere si durata de functionare

Mod Eco71 de minute, consum redus si durata mare de functionare

Timp de incarcare completa – 229 minute

Vezi în magazin

Se poate observa ca, in unele situatii, un al doilea acumulator poate fi util. Din pacate toate aspiratoarele verticale sunt limitate la acest aspect din cauza dimensiunilor reduse. Pentru Dyson, acumulatori suplimentari pot fi achizitionati din magazinul producatorului.

Zgomotul

La data la care scriem aceasta recenzie, cel mai bun aspirator vertical fara fir cu zgomot redus in functionare este Dyson V15.

Intensitatea sonora depinde desigur de modul folosit: Boost, Auto sau Eco, insa o aproximare cat mai aproape de realitate e ca nivelul de zgomot este stabilit in jurul a 69 decibeli. Acesta va diferi si in functie de suprafata aspirata si cantitatea de murdarie, spre exemplu va fi mult redus daca aspiram podeaua frecvent, deci fara o cantitatea mare de particule, in comparatie cu aspirarea unui covor pufos.

Acest aspect influenteaza si durata de functionare cu o singura incarcare a bateriei, deoarece pe covor aspiratorul va depunde mai mult efort si va tura mai puternic motorul cat timp este selectat modul Auto.

Parul de animale

Pe langa accesoriile obisnuite cu care vine orice aspirator vertical fara fir: perie si accesoriu pentru spatii inguste, unele versiuni ale Dyson V15 vin in pachet si cu un accesoriu special pentru par de pisici si catei. Acesta consta intr-o rola anti-incalcire special gandita pentru aspirarea parului de animale.

Rola normala pentru aspirat isi arata oricum si ea eficienta in colectarea parului, deoarece filamentele din carbon anti-statice nu extrag numai praful fin, ci agata si firele de par. Rola anti-incalcire si anti-incurcare, insa, face exact ce ii zice numele. Prin forma sa conica directioneaza parul spre margini ca sa nu ramana si sa blocheze periile.

Exemplu de blana incalcita pe rola aspiratorului vertical

Conceptul acestui accesoriu pentru par de animale este surubul lui Arhimede, un mecanism spiralat cu scopul de a transfera apa la un nivel mai inalt. Dyson s-au gandit ca in acelasi mod ar putea transfera si parul de pe podele. Rola speciala poate fi cumparata si separat:

Vezi prețul în magazin

Desi se poate aspira normal cu el, pe jos, din cauza dimensiunilor mai reduse nu e chiar ideal sa faceti asta. Scopul lui si locul in care isi arata cel mai bine eficienta sunt locurile cu trafic intens de animale, culcusurile, patuturile, salteaua sau bancheta masinii, acolo unde se acumuleaza in mod normal cel mai mai mult par. Daca insistati sa aspirati podele sau covoare nu e o problema, dar va dura mai mult decat cu rola normala de perii deoarece accesoriul anti-par e mai ingust si o acopera o suprafata mai mica.

Rola speciala anti-incalcire pentru Dyson V15

Dyson V15 pe scurt

Aspiratorul vertical fara fir devine usor un aspirator de mana portabil fara fir, prin indepartarea tubului si a capului de aspirare.

Merita cumparat? Mai multe aspecte il fac sa fie un aspirator vertical fara fir bun, chiar daca nu foarte ieftin:

 • 660 W puterea motorului si 230 AW puterea de aspirare, printre cele mai puternice de pe piata
 • role ce pot fi spalate in masina de spalat haine, multiple accesorii
 • inlaturare si filtrare a celor mai mici particule, cu auto reglarea puterii si ajutor vizual sub forma de laser
 • afisaj digital ce arata modul folosit, timpul ramas estimativ, si informatii despre particulele de pe podea sau alte suprafete
 • senzor piezoelectric si senzori in perie ce regleaza parametrii aspirarii in functie de suprafata aspirata (in mod Auto)
 • peste o ora de aspirare in anumite conditii, baterie click-in ce poate fi inlocuita cu o alta incarcata imediat
 • accesoriu perie speciala pentru par de pisici si par de caini, foarte eficienta si fara incalcire

Dyson V10 Vs V15

In continuare unul din cele mai vandute modele de aspiratoare verticale cu acumulator de pe piata, Dyson V10 inca ofera un nivel ridicat de performanta la 6 ani de la aparitia pe piata. Reprezinta o optiune viabila pentru V15 la un pret mai mic, daca alegeti sa renuntati la unele din aspectele inovatoare ale modelului mai nou.

Durata de functionare a V10 e mai mica, aproximativ 50 de minute fata de 70 la V15. Latimea periei principale e si ea mai mica, 23cm vs 25cm. Iar greutatea… ei bine, aici castiga modelul vechi, cantarind 2,6kg fata de 3,1kg ale Dyson V15. Dar centrul de greutate al V15 e mai jos, avand o inaltime de 117cm fata de 125cm, si o unitate a motorului lai lunga.

Din punct de vedere al duratei de functionare, acumulatorul Dyson V10 pierde in fata modelului nou pe toate modurile:

Mod Boost – 5 minute, curatare rapida a zonelor foarte murdare

Mod Auto – 26 de minute, echilibru optim intre putere si durata de functionare

Mod Eco49 de minute, consum redus si durata mare de functionare

Timp de incarcare completa – 165 minute. Insa ambele aspiratoare verticale fara fir suporta inlocuirea bateriei.

Perie pentru par Dyson V10 (stanga) si perie anti-incalcire Dyson V15 (dreapta)

Noua generatie de aspiratoare – Dyson Gen5 Detect Absolute

Dyson Gen5 Detect Absolute e deocamdata succesorul aspiratorului vertical fara fir Dyson V15. Produs in 2023, acest aspirator incorporeaza un motor Hyperdymium capabil de 135000 rotatii/minut, cu o putere de aspirare de pana la 262 AW.

Dyson sustine ca acest nou aspirator vertical poate capta si retine inclusiv virusuri, datorita filtrului HEPA 13 si abilitatii de a filtra particule pana la 0.1 microni.

Exista mai multe asemanari intre V15 si Gen5 Detect Absolute, insa fiind un model abia aparut pe piata e mai bine sa le comparam intr-o recenzie separata dupa isi va dovedi si fiabilitatea in timp.

Vezi în magazin